listopada 20, 2016

Szynka w przyprawach i cebuli pieczona w rękawie.


Witajcie:) ostatnio Monika założyła grupę Intergalaktyczne gotowanie . Jest to bardzo fajne bo w tym  samym czasie w naszych domach powstają pyszne te same dania, chociaż wszystkie mieszkamy daleko od siebie to jednak przez takie gotowanie coś nas łączy, jesteśmy tak jak by razem :) W ten weekend pieczemy mięsa dowolne ale z dodatkiem cynamonu i miodu ja dla ostrości dodałam jeszcze imbiru. Mięso wyszło pyszne, na kanapki lub do obiadu w sam raz.
Zapraszam :) 

Składniki na marynatę :

1 szklanka oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka startego korzenia imbiru
1 łyżka cynamonu
pieprz do oprószenia
gałązka rozmarynu i tymianku  
3 łyżki domowej vegety lub sól
1 szklanka przegotowanej letniej wody
1 kg szynki
2 cebule

Wykonanie :

Szynkę myjemy i osuszmy ręczniczkiem papierowym.Do miseczki wlewamy wodę, olej, dodajemy miód, vegetę, cynamon i mieszamy.
Szynkę nacieramy przyprawami, imbirem i polewamy marynatą. Oprószamy solą i pieprzem.Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, cebulę obieramy i kroimy w ósemki.Przekładamy do mięsa razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, zawiązujemy dobrze końce worka i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso z rękawem przekładamy do blaszki lub brytfanki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin co najmniej. Po włożeniu widelca mięso musi być miękkie.
Powiem Wam że moja szynka poszła na kanapki, smakowała wybornie. Upieczoną szynkę najlepiej odstawić na co najmniej godzinę. Jeśli przeznaczycie ją na kanapki wtedy będzie się dobrze kroiła jeśli na obiad to możecie kroić jeszcze ciepłą polana np: sosem pieczeniowym.
Smacznego :)    











Gotowałam z :

Joasią - Grunt to przepis  
Moniką - Sio smutki 
Marzenką - Kulinarna Maniusia 

7 komentarzy:

  1. Świetna i niezwykle apetyczna szyneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne mięsko, kanapki z nim na pewno są znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam Asiu jakie pyszności :-) dziękuje bardzo za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zachęcająco doprawione mięsko :) Ten imbir to strzał w 10-tkę! Dzięki Asiu za wspólne kucharzenie w ramach Intergalaktycznego Gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo miło, że do nas dołączyłaś Asiu :) Wspólne gotowanie to przyjemna rzecz, nawet jeśli dzieje się na odległość. Twoja szyneczka do mnie przemawia - świetnie wygląda! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger