listopada 04, 2016

Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu.


Ostatnio chodził za mną jabłecznik a że przywiozłam świeże jabłuszka z działki to od razu  zabrałam się za pieczenie. Wyszedł pyszny a kiedy go kroiłam był jeszcze ciepły. Do ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag. Zapraszam :) 



Składniki :

3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej Młynomag
250 g margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %  
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

2 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek 
1,5 łyżki cynamonu

kruszonka :

1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego

blaszka o wymiarach 36/30 cm

składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml


Wykonanie :

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach margarynę, wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka i śmietankę, szybko zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i podpiekamy ciasto około 10 minut. Następnie wykładamy masę jabłkową i przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta .Jeśli macie specjalny wałeczek do robienia kratki z ciasta to możecie właśnie górną warstwę tak zrobić.Jeśli nie macie rozłóżcie cały płat ciasta.
Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy dalej około 45/50 minut aż będzie rumiane.
Smacznego :)






13 komentarzy:

  1. Z ciast to uwielbiam jabłeczniki i serniki, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogę się napatrzeć, jest taki piękny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu porywam kawałek bo tak za mną chodzi cos słodkiego a nic nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu to ja się wpraszam na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny jabłecznik :) Wygląda bajecznie! Niebo dla oka i podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie jabłeczniki Asiu. To niezawodne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpraszam się na taki jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię jak w cieście z jabłkami jest dużo owoców :) I jak czuje się tam przyprawy :) Porywam spooory kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kusisz;) uwielbiam jabłeczniki z dużą ilością jabłek i najlepiej jeszcze pianką na wierzchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłeczniki i szarlotki to moje ulubione ciacha :)

    OdpowiedzUsuń