Ostatnio chodził za mną jabłecznik a że przywiozłam świeże jabłuszka z działki to od razu zabrałam się za pieczenie. Wyszedł pyszny a kiedy go kroiłam był jeszcze ciepły. Do ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag. Zapraszam :)
Składniki :
3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej Młynomag
250 g margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek
1,5 łyżki cynamonu
kruszonka :
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
blaszka o wymiarach 36/30 cm
składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml
Wykonanie :
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach margarynę, wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka i śmietankę, szybko zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i podpiekamy ciasto około 10 minut. Następnie wykładamy masę jabłkową i przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta .Jeśli macie specjalny wałeczek do robienia kratki z ciasta to możecie właśnie górną warstwę tak zrobić.Jeśli nie macie rozłóżcie cały płat ciasta.
Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy dalej około 45/50 minut aż będzie rumiane.
Smacznego :)
Z ciast to uwielbiam jabłeczniki i serniki, pychotka:)
OdpowiedzUsuńnie mogę się napatrzeć, jest taki piękny ;)
OdpowiedzUsuńAsiu porywam kawałek bo tak za mną chodzi cos słodkiego a nic nie mam ;)
OdpowiedzUsuńoo! uwielbiam jabłecznik <3
OdpowiedzUsuńAsiu to ja się wpraszam na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCudowny jabłecznik :) Wygląda bajecznie! Niebo dla oka i podniebienia <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jabłeczniki Asiu. To niezawodne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na taki jabłecznik:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńciepły najlepszy :)
OdpowiedzUsuńLubię jak w cieście z jabłkami jest dużo owoców :) I jak czuje się tam przyprawy :) Porywam spooory kawałek ;)
OdpowiedzUsuńale kusisz;) uwielbiam jabłeczniki z dużą ilością jabłek i najlepiej jeszcze pianką na wierzchu ;)
OdpowiedzUsuńJabłeczniki i szarlotki to moje ulubione ciacha :)
OdpowiedzUsuń