https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 04, 2016

Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu.


Ostatnio chodził za mną jabłecznik a że przywiozłam świeże jabłuszka z działki to od razu  zabrałam się za pieczenie. Wyszedł pyszny a kiedy go kroiłam był jeszcze ciepły. Do ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag. Zapraszam :) 



Składniki :

3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej Młynomag
250 g margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %  
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

2 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości jabłek 
1,5 łyżki cynamonu

kruszonka :

1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego

blaszka o wymiarach 36/30 cm

składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml


Wykonanie :

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach margarynę, wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka i śmietankę, szybko zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i podpiekamy ciasto około 10 minut. Następnie wykładamy masę jabłkową i przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta .Jeśli macie specjalny wałeczek do robienia kratki z ciasta to możecie właśnie górną warstwę tak zrobić.Jeśli nie macie rozłóżcie cały płat ciasta.
Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy dalej około 45/50 minut aż będzie rumiane.
Smacznego :)






13 komentarzy:

  1. Z ciast to uwielbiam jabłeczniki i serniki, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogę się napatrzeć, jest taki piękny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu porywam kawałek bo tak za mną chodzi cos słodkiego a nic nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu to ja się wpraszam na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny jabłecznik :) Wygląda bajecznie! Niebo dla oka i podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie jabłeczniki Asiu. To niezawodne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpraszam się na taki jabłecznik:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię jak w cieście z jabłkami jest dużo owoców :) I jak czuje się tam przyprawy :) Porywam spooory kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kusisz;) uwielbiam jabłeczniki z dużą ilością jabłek i najlepiej jeszcze pianką na wierzchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłeczniki i szarlotki to moje ulubione ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger