środa, 23 listopada 2016

Buraczki zasmażane do obiadu.


Witajcie :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych zasmażanych buraczków do obiadu. Są one wyśmienitym dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs podawanych na ciepło jak i na  zimno.
Zapraszam :) 

Składniki:

4 buraki 
1 łyżka soku z cytryny 
sól, pieprz i szczypta cukru do smaku
2 łyżki masła
1 łyżka suszonego szczypiorku
1 duża cebula

Wykonanie :

Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, przekładamy cebulę i chwilę podsmażamy aż zmięknie, następnie dodajemy buraczki, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku, podsmażamy na małym ogniu około 6 minut. Następnie dodajemy suszony szczypiorek i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Smacznego :) 
  
 

8 komentarzy:

  1. Nasze ulubione buraczki, niezastąpione jako dodatek do kotletów mielonych czy pulpetów. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle jako surówkę jadam buraczki na surowo, ale takie zasmażane też pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam takie buraczki. Mogę jeść i jeść. Pysznie Asiu, to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! :) do pieczonego mięsa idealne :)

    OdpowiedzUsuń