Składniki :
500 g mięsa mielonego z indyka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
sól, pieprz do smaku
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy Pasztet Tradismak
1 łyżeczka przyprawy Patelnia turecka Tradismak
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12 %
100 ml wody
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 opakowania mozzarellek malutkich ( jedno opakowanie na foremkę )
Wykonanie :
Mięso mieszamy, następnie dodajemy: przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, wodę i bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Na samym końcu wbijamy jajka i jeszcze chwilę wyrabiamy. Mięsem wykładamy połowę wysokości foremki, następnie po środku układamy mozzarellki i przykrywamy mięsem delikatnie ugniatając. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Upieczone klopsy odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :)
Joasiu chętnie bym wpadła do Ciebie na taki klopsik :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! i pewnie też tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com
Jak pysznie ten klopsik
OdpowiedzUsuń