czwartek, 8 września 2016

Pizzerki z szynką, pieczarkami, cebulą i serem.


Dzisiaj zapraszam na domowe pizzerki, pyszne aromatyczne w sam raz na obiad lub na popołudniową przekąskę. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław.wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/
Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów.
Zapraszam :)



Składniki:

400 g mąki pszennej na pizzę amerykańską Młynów Stoisław 
250 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli 
7 g suchych drożdży

kilka pieczarek
duża cebula
kilka plasterków szynki
sos pomidorowy
suszona bazylia
2 szklanki startego żółtego sera

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, suche drożdże i mieszamy.Następnie dodajemy ciepła wodę i olej, zagniatamy ciasto.Gdy odchodzi już od reki przekładamy na stolnicę i zagniatamy około 5 minut, wtedy będzie elastyczne i pięknie nam wyrośnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 25/30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy.Ciasto dzielimy na kilka części w zależności jakiej chcecie wielkość pizzerek, ja robiłam wielkości małego talerzyka.
Ciasto delikatnie rozpłaszczamy następnie smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, oprószamy bazylią i układamy pokrojoną szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na zloty kolor, moje pizzerki piekły się około 35 minut.
Smacznego :)


 


 

4 komentarze: