lipca 06, 2016

Botwinka.



Witajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupkę z młodych buraczków.

Składniki:

2,5 l wody
1 duży pęczek botwinki + 3 małe buraczki
1 duża marchewka
kawałek pora
3 gałązki lubczyku
1 udko z kurczaka
4 jajka
5  ziemniaków
1 szklanka śmietanki 12%
sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku
kilka gałązek pietruszki i selera

Wykonanie:

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.Mięso myjemy przekładamy do garnka i zalewamy połową wody.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, buraczki pokrojone w paseczki i posiekaną botwinkę oraz wszystką włoszczyznę.Gdy woda się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę lub ósemki jajka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Gdy zupa lekko przestygnie wlewamy śmietankę.Gęstość zupy zależy od Waszego upodobania jeśli lubicie rzadkie dodajcie więcej wody.  
Smacznego :)

  
 

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię młode buraczki, pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza zupka na lato :) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczki w zupie. Bajka dla moich kubków smakowych. Buraczki uwielbiam, a młode, to już poezja. I pewnie to buraczki z Twojej działeczki? :) Bardzo fajna zupka Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka, szczególnie na lato

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tę zupkę. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń