Składniki :
około 2 /2,5 litra wody
1 udko z kurczaka
2 małe marchewki
kawałek : pora i selera
2 gałązki lubczyku
domowa vegeta do smaku
pieprz do smaku
5 ziemniaków
1/2 szklanki kaszy pęczka ja użyłam Cenos
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %
Wykonanie :
Udko myjemy i przekładamy do garnka.Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę również przekładamy do garnka i zalewamy połową wody, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotowujemy.Następnie dodajemy umyty por, lubczyk i około 2 łyżek vegety, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy,
kaszę przelewamy wodą na sitku i również dodajemy do zupy, dolewamy również resztę wody. Gotujemy dalej pod przykryciem tak długo aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Mięso wyjmujemy z zupy, kroimy w paseczki i z powrotem przekładamy do wywaru. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.
Smacznego.
bardzo lubię takie domowe zupki:) wpraszam sie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńCudowna, pożywna i bardzo smakowita zupa. Ulwielbiam kaszę pęczak <3
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna,zdrowa i pachnąca zupka. Pozdrawiam Joasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWiesz kochana, że właśnie po przeczytaniu Twojego przepisu uświadomiłam sobie, że zaniedbałam w domu zupy. Odkąd jest wiosna nie zrobiłam ani jednej. Muszę się poprawić, bo mi aż zapachniało. Pyszna propozycja Asiu :)
OdpowiedzUsuńSyta zupka, takie lubię
OdpowiedzUsuńU mnie też takie najlepiej schodzą :)
UsuńBardzo apetyczna zupka Asiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńTa zupka musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pęczak w zupie - często dodaję :) Muszę wypróbować z twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńPycha ! Jarzynowej z pęczakiem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy dodawać pęczaku do zupy, ale jest to jedna z lepszych wg mnie kasz, więc myślę, że to połączenie by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńMniamuśna ...a dodatek pęczaku - to bardzo dobry pomysł. Super zupka:)
OdpowiedzUsuń