środa, 29 czerwca 2016

Pyszotka z wiśniami.



Witajcie :) sezon na wiśnie rozpoczęty:) właśnie zerwałam pyszne i soczyste no i postanowiłam upiec moje ulubione ciasto w którym zmieniam tylko owoce, jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Zapraszam do wypróbowania :) 

 Składniki :

1 szklanka oleju
5 jajek
1.5 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany  
1 cukier waniliowy
1 szklanka oranżady
3 szklanki mąki typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki wiśni

Blaszka 25/25

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel, następnie dodać olej, oranżadę, śmietanę i mąkę z proszkiem.
Wszystko wymieszać mikserem.Wiśnie umyć i wydrylować, następnie lekko osuszyć i obsypać mąką. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 175/180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

 

   

12 komentarzy:

  1. Pyszne i smakowicie wygląda 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda niesamowicie apetycznie Asiu. Zaskoczyłaś mnie tą oranżadą. Ale bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu wspaniałe ciasto. Z chęcią wpadnę na kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj kochana :) właśnie siedzę na działce to się poopalasz i pokąpiesz w basenie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. To prawda Danusiu piekę takie co drugi dzień :)

      Usuń
  5. Właśnie poszukuje przepisu na ciasto z wiśniami, to wyglada znakomicie I bardzo apetycznie ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. oo tak,ja uwielbiam ciasta z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwa pychotka, wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń