maja 27, 2016

Szaszłyki drobiowe z pieczonym żółtym ryżem.



Witajcie :) miały być szaszłyki z grilla ale że była brzydka pogoda więc upiekłam je w piekarniku razem z ryżem. Powiem Wam że wyszły pyszne, do szaszłyków podałam sos Madziarów FolWark.
Zapraszam do wypróbowania:)

 
Składniki :

5 piersi z kurczaka
2 papryki czerwone
2 duże cebule
2 łyżki domowej vegety  
1 łyżka suszonej bazylii
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka papryki czerwonej
4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem do mięsa
3 łyżki oleju do polania szaszłyków w blaszce

2 szklanki ryżu 
1,5 l bulionu z kurczaka
1,5 łyżeczki kurkumy
2 łyżki masła

Wykonanie :

Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Nacieramy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia smaków. Cebulę obieramy, z papryki wycinamy gniazdo nasienne i myjemy.Cebulę kroimy w grubsze plastry, paprykę w szerszą kostkę lub paski.  
Do szaszłyków najlepsze są długie i grube patyczki ja miałam cieniutkie i krótkie ale też wyszły dobre.Na patyczek nabijamy na przemian raz kostkę z kurczaka, cebulę, paprykę, mięso i tak do końca patyczka.W blaszce układamy gotowe szaszłyki i polewamy olejem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut , ja piekę z termoobiegiem. Musicie sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.Do naczynia żaroodpornego wsypujemy 2 szklanki ryżu wymieszanego z kurkumą  i zalewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika co jakiś czas mieszając, gdy ryż już troszkę napęcznieje dodajemy masło i mieszamy. Ryż można piec w tym samym czasie co szaszłyki na niższym poziomie piekarnika. Ryż pieczemy tak długo aż będzie miękki i dobrze napęcznieje tak około 35/40 minut.
Do szaszłyków polecam sos madziarów FolWark.




  

9 komentarzy:

  1. Oj chyba zrobię sobie dziś grilla :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne i smaczne. Do tego bardzo kolorowe. Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne szaszłyki. Szkoda, że pogoda nie dopisała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką miałam ochotę grilla odpalić, a tu pada :( Aż mi ślinka pociekła na Twoje szaszłyczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne szaszłyki. Zapisuję przepis :) Wykorzystam też sos madziarów :D

    OdpowiedzUsuń