maja 18, 2016

Kartoflanka na masełku z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim.



 Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej , lekkiej zupy na masełku z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Często taką zupę przygotowuję gdy jest chłodno na dworze. Uwielbiam ją jeść gdy jest jeszcze gorąca :) Zapraszam do wypróbowania:)




Składniki :

6 dużych ziemniaków
2 marchewki
kawałek korzenia selera
kawałek pora drobno pokrojonego
1 łyżka posiekanego koperku
2 gałązki lubczyku
3 jajka ugotowane na twardo
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
pieprz, domowa vegeta, szczypta chili do smaku
około 1,5 l wody
3 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% lub np: mleka

Wykonanie 

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do garnka razem z porą i lubczykiem, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 15 minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka,masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą , pieprzem lub chili. Na koniec dodajemy śmietankę.Gęstość zupy zależy już od Was czy lubicie rzadsze, czy gęste, jeśli woda za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać, według uznania.
Najlepiej smakuje na gorąco, mniam :)

Smacznego :) 
 

6 komentarzy: