kwietnia 07, 2016

Placki z kaszy owsianej z serem żółtym i białym, pieczone w piekarniku.



 Mam dla Was propozycję pysznych placków z kaszy owsianej Melvit sera żółtego i białego, z dodatkiem otrąb pszennych. Pyszne zdrowe a co najważniejsze nie smażone a pieczone w piekarniku.
Placki można podać z dowolnym sosem , jogurtem ,śmietaną lub Remuladą duńską Folwark.
Zapraszam do wypróbowania :)




Składniki :

200 g ugotowanej kaszy owsianej Melvit
200 g sera białego chudego
150 g startego sera żółtego
1 duże jajko
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki otrąb pszennych do masy z kaszą
1/2 szklanki otrąb do obtoczenia placków
3 łyżki posiekanego szczypiorku
szczypta chili
1 duża cebula
2  łyżkia masła

Jako dodatek Remulada duńska Folwark , śmietana, jogurt lub dowolny sos


Wykonanie :

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle z odrobiną soli. Do zimnej kaszy dodać pokruszony ser biały, starty ser żółty, otręby pszenne, podsmażoną cebulkę, jajko, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.Jeszcze raz wymieszać. 
Masa będzie troszkę luźna ale tym się nie przejmujcie, po upieczeniu i przestygnięciu placki będą w sam raz tak jak pokazałam na zdjęciu. Ręce maczamy w wodzie,nabieramy porcję masy i formujemy placki, można je dodatkowo obtoczyć w otrębach ale nie koniecznie.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 35 minut mają być z wierzchu wypieczone. Podawać z dowolnym sosem.


Smacznego :)


 
 

6 komentarzy:

  1. Lubię takie nietypowe placki, ale tego składu nie znałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu ale super kotleciki, bardzo lubię takie połączenia :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. W pierwszej chwili myślałam, że to zwyczajne mielone :)

    OdpowiedzUsuń