piątek, 18 marca 2016

Rurki z kremem budyniowo - kawowym.





 Witajcie :) ostatnio kupiłam sobie wreszcie foremki do rurek  no i musiałam oczywiście  zaraz wypróbować.
Wyszły pyszne kruchutkie.Nadziałam je kremem budyniowym z likierem kawowym.Po prostu rewelacja.
Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką.
 Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki na ciasto kruche tradycyjne :

około 3,5 szklanki mąki 
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
250 g margaryny Kasi
200 ml kwaśnej śmietany

Masa budyniowa :

600 ml mleka
3 budynie waniliowe z cukrem Winiary
2 łyżki masła
1 żółtko
50 ml likieru kawowego

do posypania :
cukier trzcinowy
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki  

Wykonanie :   

Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować  każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym.
Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.
Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki.

  Smacznego :)


A oto rurki upieczone już przez Panią Bożenkę:)



 

19 komentarzy:

  1. mniam.. wyglądają bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się na kawę jak u Ciebie są takie słodkości:) Będę musiała uzupełnić swoją kolekcję o takie foremki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam :) a foremki kupiła w Netto :)

      Usuń
  3. już nie pamiętam kiedy ostatni raz taki jadłam,pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam się na kawę, i na jedną taką rureczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne rurki. Ślicznie wypieczone. Fajny krem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe rureczki, porywam jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takich rurek. Wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo można przechowywać takie rurki bez nadzienia? z chęcią zrobiłabym na święta, ale ciut wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że jak dobrze upieczone i szczelnie zamknięte to z tydzień na pewno :)

      Usuń

Drukuj