czwartek, 17 marca 2016

Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą bekonową Hańderek.



 Witajcie kochani :) dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną zupkę alla krupnik ale z kaszą bulgur od Melvit.
Zupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek.
Na dworze niby wiosna ale jeszcze zimo, miska gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :)
Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :)


Składniki :

3 pętka kiełbasy bekonowej
2 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
pęczek pietruszki 
kilka gałązek lubczyku
4 duże ziemniaki
1/2 szklanki kaszy bulgur 
domowa vegeta, pieprz do smaku
3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie :

Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki.
Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę.
Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świerzy lubczyk można kupić w doniczce w Lidlu. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz vegetę lub sól.Gotujemy na małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem lub solą. Ja zawsze odrobinę zabielam zupę mlekiem lub śmietanką 12 %. Jeśli lubicie gęste zupy możecie dodać więcej kaszy lub ziemniaków a jeśli rzadsze więcej wody.
Ja raczej robię gęstsze zupy, takie lubi moja rodzina :) 





Smacznego :) 


 

1 komentarz: