Witajcie kochani :) dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną zupkę alla krupnik ale z kaszą bulgur od Melvit.
Zupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek.
Na dworze niby wiosna ale jeszcze zimo, miska gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :)
Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :)
Składniki :
3 pętka kiełbasy bekonowej
2 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
pęczek pietruszki
kilka gałązek lubczyku
4 duże ziemniaki
1/2 szklanki kaszy bulgur
domowa vegeta, pieprz do smaku
3 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie :
Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki.
Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę.
Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świerzy lubczyk można kupić w doniczce w Lidlu. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz vegetę lub sól.Gotujemy na małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem lub solą. Ja zawsze odrobinę zabielam zupę mlekiem lub śmietanką 12 %. Jeśli lubicie gęste zupy możecie dodać więcej kaszy lub ziemniaków a jeśli rzadsze więcej wody.
Ja raczej robię gęstsze zupy, takie lubi moja rodzina :)
Smacznego :)
Z tą kaszą musi byc wyśmienity 😊
OdpowiedzUsuńa co dopiero z kiełbasą, boże mniam mniam:D
OdpowiedzUsuńSuper sprawa!
OdpowiedzUsuń