Składniki :
2 woreczki kaszy jaglanej
1 duża czerwona cebula
2 duże marchewki
kawałek pora
1 średnia cukinia
domowa vegeta do smaku i pieprz
2 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku
4 łyżki dobrej oliwy
Wykonanie :
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na dwa woreczki dałam około 1 łyżeczki kopiastej soli.
Odcedzamy i wyciągamy z woreczka.
Marchew i cebulę obieramy.
Cukinię dobrze myjemy.
Marchew kroimy w grubą kostkę lub pół plasterki, cebulę w piórka.
Cukinię i por kroimy w pół plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy warzywa, dodajemy szczypiorek, odrobinę pieprzu i vegety,co jakiś czas mieszamy. Dusimy około 17 minut aż cukinia i marchewka zmiękną ale nie może powstać z nich ciapka. Uduszone warzywa przekładamy do kaszy, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.
Pyszne i proste danie :)
Bardzo lubie kaszę z warzywami. Właściwie nie ma dla mnie znaczenia rodzaj kaszy, każdą ubóstwiam :) Pysznie to danie wyląda ;)
OdpowiedzUsuńTaką mieszankę warzyw podsmażonych na patelni często podaję do różnych dań: kaszy, makaronu, naleśników. Bardzo lubię podsmażoną marchewkę i cukinię :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
:)
UsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń