wtorek, 8 marca 2016

Kasza jaglana z warzywami.

Witajcie Kochani :) często tak mam że przygotowując obiad muszę zrobić dwa różne dania, syn lubi mięso a córka go nie lubi .Na przykład dzisiaj zrobiłam spaghetti no i kaszę jaglaną z warzywami Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszna :)




Składniki :

2 woreczki kaszy jaglanej
1 duża czerwona cebula
2 duże marchewki
kawałek pora
1 średnia cukinia
domowa vegeta do smaku i pieprz
2 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku
4 łyżki dobrej oliwy

Wykonanie :

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na dwa woreczki dałam około 1 łyżeczki kopiastej soli.
Odcedzamy i wyciągamy z woreczka.
Marchew i cebulę obieramy.
Cukinię dobrze myjemy.
Marchew kroimy w grubą kostkę lub pół plasterki, cebulę w piórka.
Cukinię i por kroimy w pół plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy warzywa, dodajemy szczypiorek, odrobinę pieprzu i vegety,co jakiś czas mieszamy. Dusimy około 17 minut aż cukinia i marchewka zmiękną ale nie może powstać z nich ciapka. Uduszone warzywa przekładamy do kaszy, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.
Pyszne i proste danie :)    

Smacznego :) 

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubie kaszę z warzywami. Właściwie nie ma dla mnie znaczenia rodzaj kaszy, każdą ubóstwiam :) Pysznie to danie wyląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką mieszankę warzyw podsmażonych na patelni często podaję do różnych dań: kaszy, makaronu, naleśników. Bardzo lubię podsmażoną marchewkę i cukinię :)
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj