czwartek, 24 marca 2016

Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem.




Witajcie :) Ostatnio co dziennie piekę chlebek z super  mąki od Młynomag ,  tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :)
Dzisiaj upiekłam pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. Wyszedł pyszny :)
Zapraszam :) 


 Składnik :

200 g mąki żytniej chlebowej Młynomag typ 720
310 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500 
1 łyżeczka kopiasta soli
około   300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
40 g drożdży
70 g otrąb owsianych
1/2 szklanki słoneczniku
1 łyżeczka cukru

Wykonanie :

W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru.
W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i równomiernie rozłożyć delikatnie posmarować wodą i posypać słonecznikiem. Jeszcze raz przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 190 stopni około 80 / 90 minut. Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Wyśmienity musi być ten chlebek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci wyrósł:) Poczęstuję się apetyczną kromką;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękny i smaczny chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny chlebuś, aż mi tutaj takim świeżym zapachniało

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny chleb. Ze słonecznikiem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń