marca 24, 2016

Kotlety z boczniaków w chrupiącej panierce z paluszków.





Witajcie :) kiedy nie mam czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu wtedy robię coś na szybko.
Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kotletów z boczniaków. Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami. Jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną. Jest to niezwykle ważne – boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie. Ci którzy nie znają  tego grzyba powiem że jest bardzo pyszny , można go przyrządzać na różne sposoby, kiedyś pokarzę Wam jak przyrządzić nap : flaczki :) Zapraszam na pyszne, proste i szybkie danie, podane z ziemniakami smakują wybornie :) 
 

Składniki :

Tacka ładnych dużych boczniaków 
4 jajka
bułka tarta z paluszków
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Wykonanie :

Boczniaki myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Następnie solimy i pieprzymy. Jajka roztrzepać, zanurzać w nich grzyby i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone boczniaki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Smacznego :)

   

3 komentarze:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger