lutego 28, 2016

Piersi z kaczki z musem jabłkowym.

Witajcie :) U mnie co niedzielę tradycyjnie musi być rosołek z kluseczkami lub makaronem no a na drugie danie oczywiście kurczak lub indyk i dla córki kaczuszka :) po prostu ją uwielbia :) dzisiaj mam propozycję pysznych piersi  z musem jabłkowym.Jeśli mi zostanie np: na drugi dzień lubię ją sobie pokroić na kanapki do tego surówka, smakuje wybornie :) Zapraszam do wypróbowania:)







Składniki :

4 piersi z kaczki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka suszonej bazylii
szczypta oregano
3 łyżki klarowanego masła
3 jabłka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 szklanki bulionu drobiowego,może być rosół

Wykonanie :

Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem i nacieramy przyprawami, skórkę nacinamy w kratkę. Układamy na  patelni skórką do dołu tak aby wytopił się tłuszcz.Następnie dodajemy masło, przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Jabłka i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, obkładamy nimi kaczkę, podlewamy 3 łyżkami bulionu i dalej dusimy pod przykryciem co jakiś czas dolewając resztę bulionu.Mięso dusimy tak długo aż po włożeniu widelca będzie lekko odchodziło. Wyjmujemy piersi a kawałki cebuli i jabłek przekładamy do blendera i miksujemy na krem. Polewamy nim piersi. Wiem że są zwolennicy piersi lekko surowych ale ja takich nie lubię i nie podaję swoim dzieciom.Kaczka najlepiej smakuje z surówką z czerwonej kapusty. 

Smacznego :) 

 

9 komentarzy:

  1. I jak tu nie zaglądać do Ciebie, jak tu same smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również lubię kaczkę dopieczoną. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczuszka z jabłkami zawsze świetna - a taki pomysł na mus jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest pyszny taki mus z jabłek :)

      Usuń
  4. Oj zjadłabym kaczusię z tak pięknie zezłoconą skórką :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger