Składniki :
4 piersi z kaczki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka suszonej bazylii
szczypta oregano
3 łyżki klarowanego masła
3 jabłka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 szklanki bulionu drobiowego,może być rosół
Wykonanie :
Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem i nacieramy przyprawami, skórkę nacinamy w kratkę. Układamy na patelni skórką do dołu tak aby wytopił się tłuszcz.Następnie dodajemy masło, przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Jabłka i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, obkładamy nimi kaczkę, podlewamy 3 łyżkami bulionu i dalej dusimy pod przykryciem co jakiś czas dolewając resztę bulionu.Mięso dusimy tak długo aż po włożeniu widelca będzie lekko odchodziło. Wyjmujemy piersi a kawałki cebuli i jabłek przekładamy do blendera i miksujemy na krem. Polewamy nim piersi. Wiem że są zwolennicy piersi lekko surowych ale ja takich nie lubię i nie podaję swoim dzieciom.Kaczka najlepiej smakuje z surówką z czerwonej kapusty.
Smacznego :)
I jak tu nie zaglądać do Ciebie, jak tu same smakołyki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńJa również lubię kaczkę dopieczoną. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńidealne !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKaczuszka z jabłkami zawsze świetna - a taki pomysł na mus jest świetny :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pyszny taki mus z jabłek :)
UsuńOj zjadłabym kaczusię z tak pięknie zezłoconą skórką :)
OdpowiedzUsuń