lutego 10, 2016

Kwiatki puchatki.

Moje dzieci zażyczyły sobie dzisiaj  jakieś pączusie :) a że dostałam ostatnio przepyszną marmoladę wieloowocową od firmy Jamar to postanowiłam zrobić takie oto nadziewane pół kwiatki.
Wyszły pyszne i mięciutkie, zapraszam do wypróbowania :)
 Puchatki podałam na porcelanie Bogucice .




Składniki :

200 g mąki + do podsypania typ 450
1 cukier waniliowy
4 żółtka
6 łyżek kwaśnej śmietany 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki spirytusu
2 łyżki cukru

Marmolada wieloowocowa Jamar
cukier puder do oproszenia
olej do smażenia

 
Wykonanie :

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, następnie dodać,cukier, cukier waniliowy, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto.Jeśli będzie Wam się kleiło dodajcie odrobinę mąki.
Stolnicę podsypać mąką rozwałkować na około 4 mm , foremką w kształcie kwiatka wycinać placuszki, na połowie ułożyć 1/2 łyżeczki marmolady, przykryć drugą połową ciasta i dobrze w koło zlepić.
W rondlu rozgrzać olej.
 Wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor.Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Zimne puchatki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :) 













 

12 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger