Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :)
Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy trzymać się tradycji :)
Do masy marcepanowej dodałam pyszny Syrop cynamonowy i cytrynki w rumie od firmy Eterno.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na ciasto drożdżowe :
300 g mąki pszennej
150 ml mleka
22 g drożdży
30 g cukru
2 jajka
40 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy
Masa marcepanowa :
200 g marcepanu
1oo g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka cynamonu
1 łyżka Syropu cynamonowego Eterno
1 łyżka Cytrynek w rumie Eterno
50 g cukru pudru
Do dekoracji 2 łyżki miodu i zmielone migdały
Wykonanie :
Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Marcepan ucieramy z jajkami , stopniowo
dodając zmielone orzechy i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na
koniec dodajemy cynamon, sok cynamonowy i sok z cytrynek w rumie. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i
rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane
ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie
rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy
płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.Ja swoją struclę posypałam kolorową posypką.
Pyszna strucla :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie;) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie poukładały się warstwy i wyszły bardzo fantazyjne wzory. Super!
OdpowiedzUsuńPychotka. Zjadłabym za smakiem.
OdpowiedzUsuńTa strucla wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałeczkiem:)
Proszę bardzo :)
UsuńWygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis,, chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńdo ciepłego mleka, idealne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda z mlekiem czy kakao smakuje wybornie :)
UsuńNiebo w gębie Asiu :)
OdpowiedzUsuń