stycznia 24, 2016

Strucla z marcepanem i orzechami .

Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko.
Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni  Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :)
Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy trzymać się tradycji :)
Do masy marcepanowej dodałam pyszny Syrop cynamonowy i cytrynki w rumie od firmy Eterno.
Zapraszam do wypróbowania :)






Składniki na ciasto drożdżowe :

300 g mąki pszennej
150 ml mleka
22 g drożdży
30 g cukru
2 jajka
40 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy 


Masa marcepanowa :

200 g marcepanu 
1oo g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka cynamonu
1 łyżka Syropu cynamonowego Eterno 
1 łyżka Cytrynek w rumie Eterno 
50 g cukru pudru

Do dekoracji 2 łyżki miodu i zmielone migdały 

Wykonanie :

 Drożdże ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Robimy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Marcepan ucieramy z jajkami , stopniowo dodając zmielone orzechy  i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon, sok cynamonowy i sok z cytrynek w rumie. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy na około 20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.Ja swoją struclę posypałam kolorową posypką.

  Smacznego :)


21 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie;) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie poukładały się warstwy i wyszły bardzo fantazyjne wzory. Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:)
    Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały przepis,, chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. To prawda z mlekiem czy kakao smakuje wybornie :)

      Usuń