grudnia 29, 2015

Moskole.

Witajcie :) Często zostają Wam ziemniaki z obiadu ? bo mi tak :) mam dzisiaj propozycję na pysze góralskie placki Moskole. Jest to regionalna  potrawa kuchni podhalańskiej. Podaje się je z masłem czosnkowym, ja jednak swoje podałam z ketchupem od Społem Kielce i kwaśną śmietaną. Smakowały wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania.
Placki podałam na porcelanie Bogucice.





Składniki:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
250 g mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka
szczypta proszku do pieczenia
sól,pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
kilka łyżek oliwy do smażenia

Wykonanie :

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z czosnkiem, dodać masło, następnie dodać jajka,przyprawy do smaku i mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.Zagnieść ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło to dodajcie odrobinę mąki.
Z ciasta uformować wałek i kroić z niego około 1,5 cm grubości placki, każdy placek lekko spłaszczyć.
Tradycyjne Moskole piecze się na blacie pieca lub na suchej patelni ja  swoje upiekłam na odrobinie oliwy.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, smażyć placki na złoty kolor z obydwu stron.
Podawać z masłem czosnkowym lub śmietaną czy ketchupem z czym lubicie.

Smacznego :)


   

 

15 komentarzy:

  1. Jednego bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znałam te placki, ale nie wiedziałam, że się tak nazywają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie fajne,u mnie często zostają ziemniaczki więc na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  4. My je uwielbiamy z sosem grzybowym:) bez dodatków też są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak placki na sodzie. Takich jeszcze nie próbowałam 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne te placki. Co prawda kaloryczne, ale czasem można sobie pozwolić :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam kiedyś takie będąc w górach, do tej pory pamiętam ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger