listopada 10, 2015

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i konfiturą z żurawiny .

Dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszną pierś z kaczki pieczoną z jabłkami i wspaniałą Żórawiną z firmy Proeco Polska  którą mam przyjemność testować .  Kaczka jest krucha , mięciutka dobrze wypieczona , stopień wypieczenia zależy już od was , ja nie znoszę surowego mięsa , więc moja wygląda tak :) Zapraszam :)





 Składniki :

4 piersi z kaczki
3 duże jabłka 
1 słoiczek   żurawiny  z Proeco Polska 
sól, pieprz do smaku
1/ 2 łyżeczki tymianku i majeranku
1 duża cebula 
1 łyżka dobrej oliwy
1 szklanka dobrego drobiowego bulionu 

Wykonanie :

Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym .
Skórkę lekko nacinamy . Mięso solimy , pieprzymy i nacieramy ziołami i żurawiną  . Cebulę i jabłka obieramy ,kroimy w ósemki . Piersi z cebulą  przekładamy do pojemnika polewamy oliwą i szczelnie zamykamy.Odstawiamy na noc do lodówki.
Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórką do dołu. Lekko obsmażamy z obydwu stron . Następnie obkładamy pokrojonymi jabłkami  , wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy aż mięso będzie odpowiednio miękkie.
Jeśli piersi wydają się jeszcze za twarde można dolać więcej bulionu. Upieczone piersi wykładamy na półmisek w całości ewentualnie kroimy w plastry , na wierzch układamy miękki mus który powstał podczas smażenia z jabłek , cebuli i żurawiny.Wyśmienicie smakuje z czerwoną kapustą.

Smacznego :)
 

4 komentarze:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger