środa, 18 listopada 2015

Paszteciki z pieczarkami .

Witajcie :) Dzisiaj strasznie wieje i nic się nie chce , ale że lubię piec to zapraszam na Paszteciki z pieczarkami . Do farszu użyłam Pasztetu z Tradycyjnego Jadła  oraz przypraw ze Skworcu .
Firma  ta posiada szeroki asortyment przypraw i bakali wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ .





Składniki na ciasto drożdżowe :

460 g mąki
50 g drożdży 
1 łyżeczka soli
2 jajka
250 ml ciepłej wody 
3 łyżki oliwy

Farsz :

6 pieczarek 
1 Pasztet królewski od Tradycyjnego Jadła  170 g 
1/2 szklanki startego sera żółtego
1 płaska łyżeczka oregano od  Skworcu  
1 plaska łyżeczka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 
Sól, pieprz do smaku 
3 łyżki masła

 1 jajko

Wykonanie :

Do miski pokruszyć drożdże , wlać wodę , dodać sól , oliwę i jajka , wymieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto Musi odchodzić od ręki .Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.

Pieczarki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej .
Na patelni rozgrzać masło , dodać pieczarki z cebulą pokruszony pasztet i przyprawy. Chwilkę dusić aż pasztet zmięknie .Do zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na duży prostokąt , nałożyć połowę  farszu , zwijać jak roladę.
Z wałka wycinać romby . Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Podawać jako dodatek do barszczu .

Smacznego :)
  

9 komentarzy: