https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 12, 2015

Metrowiec szachownica .

Witajcie : ) W mojej biblioteczce znajduje się mnóstwo książek kulinarnych , stoją i się kurzą :) gdy się chce coś upiec fajnego to zaglądamy do internetu a przecież pod ręką jest tyle fajnych przepisów :) 
Postanowiłam ostatnio że będę piekła po kolei fajne ciasta z tych książek :)
Ostatnio przeglądałam książkę siostry Marii Ciasta i ciasteczka no i znalazłam w niej przepis na Metrowiec szachownicę , ciasto jest pyszne proste w wykonaniu i nie drogie , wzięłam dzisiaj na działkę poczęstować sąsiadki  no i oczywiście ciasto szybko znikło z talerza :)
                                 Chętnych zapraszam :)

Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Gold http://www.porcelanabogucice.pl/




 Moją ulubioną kawę Nescafe sensazione creme podałam w filiżance z kolekcji New Hollis Gold




Składniki na ciasto :

3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
8 jajek
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżki kakao 

Krem budyniowy :

1 l mleka 
3 budynie waniliowe 
3 łyżki mąki 
2 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru

1/2 kostki miękkiego masła

Polewa :

1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru  
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki żelatyny   

Wykonanie :

Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym .
Stopniowo ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , następnie wodę, olej i mąkę z proszkiem . Wszystko wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto podzielić na pół , do jednej polowy dodać kakao i wymieszać.

Blaszki o wymiarach 24 / 36 wyłożyć papierem do pieczenia .
Przelać ciasta .

Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka tak około 30 / 35 minut.

Do garnka wlać połowę mleka i zagotować.
W drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier cukier waniliowy , mąkę i żółtka , wlać do gotującego mleka.
Gotować aż zgęstnieje.
Masło utrzeć na puch , stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Zimne ciasta pociąć w równe paski.

Smarować bok jasnego paska następnie przyłożyć ciemny pasek i tak na przemian.
Gdy dolne paski połączymy ze sobą  wierzch smarujemy budyniem i układamy na odwrót  na jasny ciemny pasek na ciemny jasny pasek.Całe ciasto w koło smarujemy masą budyniową. Pamiętajcie że każdy pasek należy posmarować budyniem aby skleić z drugim.
Wstawiamy do lodówki na godzinkę i następnie smarujemy całość polewą zimną polewą.
Wierzch dekorujemy według uznania .

Na to ciasto polecam polewę według siostry Anastazji z żelatyną jet naprawdę mięciutka.


Polewa:

Do garnuszka wlewamy wodę , dodajemy margarynę , cukier cukier waniliowy i kakao  gotujemy , następnie zmniejszamy gaz i wlewamy śmietanę oraz żelatynę , energicznie mieszamy .

Ciasto wkładamy na noc do lodówki .

Smacznego :)
     

6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sama ta nazwa "Metrowiec - Szachownica" brzmi tak, że nie można tego przeoczyć :) I wygląda bardzo zachęcająco :) Przepis zapisany w moim zeszyciku !

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger