sobota, 12 września 2015

Metrowiec szachownica .

Witajcie : ) W mojej biblioteczce znajduje się mnóstwo książek kulinarnych , stoją i się kurzą :) gdy się chce coś upiec fajnego to zaglądamy do internetu a przecież pod ręką jest tyle fajnych przepisów :) 
Postanowiłam ostatnio że będę piekła po kolei fajne ciasta z tych książek :)
Ostatnio przeglądałam książkę siostry Marii Ciasta i ciasteczka no i znalazłam w niej przepis na Metrowiec szachownicę , ciasto jest pyszne proste w wykonaniu i nie drogie , wzięłam dzisiaj na działkę poczęstować sąsiadki  no i oczywiście ciasto szybko znikło z talerza :)
                                 Chętnych zapraszam :)

Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Gold http://www.porcelanabogucice.pl/




 Moją ulubioną kawę Nescafe sensazione creme podałam w filiżance z kolekcji New Hollis Gold




Składniki na ciasto :

3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
8 jajek
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżki kakao 

Krem budyniowy :

1 l mleka 
3 budynie waniliowe 
3 łyżki mąki 
2 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru

1/2 kostki miękkiego masła

Polewa :

1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru  
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki żelatyny   

Wykonanie :

Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym .
Stopniowo ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , następnie wodę, olej i mąkę z proszkiem . Wszystko wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Ciasto podzielić na pół , do jednej polowy dodać kakao i wymieszać.

Blaszki o wymiarach 24 / 36 wyłożyć papierem do pieczenia .
Przelać ciasta .

Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka tak około 30 / 35 minut.

Do garnka wlać połowę mleka i zagotować.
W drugiej połowie rozpuścić budynie , cukier cukier waniliowy , mąkę i żółtka , wlać do gotującego mleka.
Gotować aż zgęstnieje.
Masło utrzeć na puch , stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Zimne ciasta pociąć w równe paski.

Smarować bok jasnego paska następnie przyłożyć ciemny pasek i tak na przemian.
Gdy dolne paski połączymy ze sobą  wierzch smarujemy budyniem i układamy na odwrót  na jasny ciemny pasek na ciemny jasny pasek.Całe ciasto w koło smarujemy masą budyniową. Pamiętajcie że każdy pasek należy posmarować budyniem aby skleić z drugim.
Wstawiamy do lodówki na godzinkę i następnie smarujemy całość polewą zimną polewą.
Wierzch dekorujemy według uznania .

Na to ciasto polecam polewę według siostry Anastazji z żelatyną jet naprawdę mięciutka.


Polewa:

Do garnuszka wlewamy wodę , dodajemy margarynę , cukier cukier waniliowy i kakao  gotujemy , następnie zmniejszamy gaz i wlewamy śmietanę oraz żelatynę , energicznie mieszamy .

Ciasto wkładamy na noc do lodówki .

Smacznego :)
     

10 komentarzy: