Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech .
Składniki na ciasto :
około 400 g mąki
1 łyżka oleju
250 ml ciepłej wody
Składniki na farsz :
3 szklanki Kwaszonej kapusty firmy Orzech
vegeta , pieprz do smaku
1 duża cebula
3 łyżki masła do kapusty
4 łyżki masła do polania
1 cebula
Wykonanie :
Kapustę odcisnąć z soku , przełożyć do garnka , zalać wodą ponad wysokość kapusty.
Gotować aż lekko zmięknie.
Odcedzić z wody , odstawić do przestygnięcia .
Kapustę drobno posiekać .
Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na maśle
Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem lub vegetą.
Wszystko dokładnie wymieszać .
Na stolnicy zrobić kopczyk a w nim dołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto.
Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką aby troszkę odpoczęło tak około 10 minut.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy , wykrawamy koła .
Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu i wkoło zlepiamy.
W garnku zagotowujemy wodę , wrzucamy partiami pierogi .
Gotujemy na małym ogniu około 3/ 4 minut od wypłynięcia.
Pierogi przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą .
Pierożki przekładamy do miski i polewamy roztopionym masłem z podsmażoną cebulką
Smacznego :)
Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów firmy Orzech
Pyszne danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/
Dziękuję :)
UsuńHmm z kapucha takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń