sierpnia 26, 2015

Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech

Witajcie po krótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :)
      Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech .






Składniki na ciasto :

około 400 g mąki
1 łyżka oleju
250 ml ciepłej wody 

Składniki na farsz :

3 szklanki  Kwaszonej kapusty firmy Orzech  
vegeta , pieprz do smaku
1 duża cebula
3 łyżki masła do kapusty
4 łyżki masła do polania
1 cebula

Wykonanie :

Kapustę odcisnąć z soku , przełożyć do garnka , zalać wodą ponad wysokość kapusty.
Gotować aż lekko zmięknie.

Odcedzić z wody , odstawić do przestygnięcia .
Kapustę drobno posiekać .
Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na maśle
Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem lub vegetą.
Wszystko dokładnie wymieszać .

Na stolnicy zrobić kopczyk a w nim dołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto.
Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie. 
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką aby troszkę odpoczęło tak około 10 minut.

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy , wykrawamy koła .
Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu i wkoło zlepiamy.

W garnku zagotowujemy wodę , wrzucamy partiami pierogi .
Gotujemy na małym ogniu około  3/ 4 minut od wypłynięcia.


Pierogi przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą .

Pierożki przekładamy do miski i polewamy roztopionym masłem z podsmażoną cebulką

Smacznego :)


Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów firmy  Orzech
    



3 komentarze:

  1. Pyszne danie obiadowe :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm z kapucha takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń