piątek, 12 czerwca 2015

Murzynek z masłem migdałowym i czereśniami

              Dzisiaj coś na szybko :) mamy sezon na czereśnie więc zapraszam na Murzynka z pysznym masłem migdałowym firmy Primavika  i czereśniami oczywiście :)
Ciasto jest pyszne i proste  w przygotowaniu :)









Składniki :

1 kostka margaryny 
1 cukier waniliowy
1,5  szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
5 jajek
2 szklanki mąki 
1 łyżka   Masła migdałowego Primavika 
2 łyżeczki proszku

około 1,5 szklanki wydrylowanych czereśni

2 tabliczki czekolady na polewę
wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie :

Do garnka włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i masło migdałowe , wszystko musi się  rozpuścić.
Gdy zacznie się gotować dodać kakao i wymieszać , gotować na małym ogniu około 5 minut.
 Masę czekoladową odstawić do przestygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli  .
Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem ciągle mieszając. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.

Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Czereśnie obsypać mąką i wyłożyć na ciasto .

Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Po przestygnięciu ciasto polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami mleka.
Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.



Smacznego :)


Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów  Primavika  dostępnych w takich sklepach jak :
Real, Alma, Piotr i Paweł , Stokrotka.


10 komentarzy:

  1. Piękny, zjadłabym, ale na razie czekam aż cena czereśni troszkę spadnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zestawienie składników. Ciasto musiało wyjść przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie dawno nie piekłam murzynka, ale narobiłaś mi apetytu!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama bardzo lubi murzynek, muszę jej podać wersje z czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj