Przyznam się że robiłam ją pierwszy raz , zawsze jakoś bałam się do niej zabrać :)
No ale w końcu musiałam :) bo dzieci mnie bardzo prosiły
Przyznam się że jak na pierwszy raz to w smaku wyszła pyszna , córka nie mogła się nią najeść .
Dodałam do niej bitą śmietanę , truskawki dały lekko kwaskowaty smak tak że nie czuło się za bardzo tej bezowej słodyczy , bezy na ogół są bardzo słodkie i nie wszyscy taką słodycz lubią.
W koło posypałam torcik ziarenkami Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - http://www.ziarenkowo.com/
Jeśli macie chęć spróbować to zapraszam :)
Składniki :
8 białek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
600 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 śmietany fix
1 łyżka gorzkiego kakao
Truskawki do dekoracji
2 łyżki Ziarenek Migdałowy Przylądek - http://www.ziarenkowo.com/
Wykonanie :
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , na końcu dodać cytrynę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować koło lub serce tak jak ja to zrobiłam .
Przełożyć bezę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni , suszyć bezę około 1 do 1,5 godziny.
Śmietanę ubić z cukrem cukrem waniliowym i śmietaną fix.
Udekorować bezę z połowy białej masy.
Do drugiej połowy śmietany dodać kakao i wymieszać .
Udekorować w koło na dole torcik bezowy rozetkami kakaowymi.
W koło posypać torcik ziarenkami .
Smacznego :)
Oj zjadłabym z chęcią :-) nigdy sama jej nie robiłam. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko też się bałam :) ale w sumie nic trudnego :) zapraszam :)
UsuńPiękny torcik, ja się jakoś obawiam go zrobić, ale Tobie wyszedł znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) nie ma się czego bać :)
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
UsuńOoo! To ja się wpraszam! Znakomity!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga :) z miłą chęcią :)
UsuńPiękna :) a ja jakoś boję się do niej zabrać :) najgorsze to odpowiednie wysuszenie :)
OdpowiedzUsuńAnia
To moje ulubione ciasto gdy robię się już ciepło. Nic tak nie smakuje jak słodka Pavlova ze świeżymi owocami ;)
OdpowiedzUsuńPiękny i smaczny torcik,Asiu masz fajny blog:)
OdpowiedzUsuńrewelacja, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń