maja 30, 2015

Pavlova

  Moje dzieci zażyczyły sobie na Dzień Dziecka deser Pavlovą .
Przyznam się że robiłam ją  pierwszy raz , zawsze jakoś bałam się do niej zabrać :)
 No ale w końcu musiałam :) bo dzieci mnie bardzo prosiły
        Przyznam się że jak na pierwszy raz to w smaku wyszła pyszna , córka nie mogła się nią najeść .
Dodałam do niej bitą śmietanę ,  truskawki dały lekko kwaskowaty smak tak że nie czuło się za bardzo tej bezowej  słodyczy , bezy na ogół są bardzo słodkie i nie wszyscy taką słodycz lubią.
W koło posypałam torcik ziarenkami Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - http://www.ziarenkowo.com/
            Jeśli macie chęć spróbować to zapraszam :)
          












Składniki :

8 białek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka soku z cytryny

600 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru 
1 cukier waniliowy
2 śmietany fix

1 łyżka gorzkiego kakao

Truskawki do dekoracji  

2 łyżki Ziarenek Migdałowy Przylądek - http://www.ziarenkowo.com/


Wykonanie :

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , na końcu dodać cytrynę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować koło lub serce tak jak ja to zrobiłam .
Przełożyć bezę.






Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni , suszyć bezę około 1 do 1,5 godziny.

Śmietanę ubić z cukrem cukrem waniliowym i śmietaną fix.
Udekorować bezę z połowy białej masy. 
Do drugiej połowy śmietany dodać kakao i wymieszać .
Udekorować w koło na dole torcik bezowy rozetkami kakaowymi.

W koło posypać torcik ziarenkami .
Smacznego :)
 


  Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!

16 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym z chęcią :-) nigdy sama jej nie robiłam. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko też się bałam :) ale w sumie nic trudnego :) zapraszam :)

      Usuń
  2. Piękny torcik, ja się jakoś obawiam go zrobić, ale Tobie wyszedł znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) nie ma się czego bać :)

      Usuń
  3. Ooo! To ja się wpraszam! Znakomity!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aga :) z miłą chęcią :)

      Usuń
  4. Piękna :) a ja jakoś boję się do niej zabrać :) najgorsze to odpowiednie wysuszenie :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. To moje ulubione ciasto gdy robię się już ciepło. Nic tak nie smakuje jak słodka Pavlova ze świeżymi owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i smaczny torcik,Asiu masz fajny blog:)

    OdpowiedzUsuń