https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

maja 28, 2015

Bułki na parze z truskawkami ze śmietaną i ziarenkami Migdałowy Przylądek



Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych bułeczek na parze z dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek  Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa 
dostępnych  --  -http://www.ziarenkowo.com/ .

Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie.











Składniki :

0,5 kg mąki + troszkę do podsypania 
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
50 g margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru

1 łyżka Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  -   http://www.ziarenkowo.com/

Truskawki ze śmietaną jako dodatek

Wykonanie :

Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać drożdże , 2 łyżki cukru  i około 3 łyżek mąki Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wszystko dobrze wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia. 

Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać resztę ciepłego mleka i cukru.
Jajka rozbić widelcem i dodać do mąki.
Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki.

Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski ciepłą wodę i nakładam na nią miskę z ciastem , wody ma być tyle żeby miska z ciastem jej nie dotykała.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką , wałkujemy na około 1,5 cm , wykrawamy kola np: od szklanki.Wycięte krążki przykrywamy ściereczką i pozostawiam na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy wodę do połowy objętości i zagotowujemy.
Na wierzch nakładamy np: dużą gazę i związujemy wkoło garnka tasiemką lub gumką.
Jeśli macie koszyczek do gotowania na parze to jak najbardziej polecam.
Na gazę lub koszyczek układamy po 4 , 5 bułeczek  przykrywamy pokrywką lub metalową miską.
Gotujemy pod przykryciem około 10 , 12 minut.
 Gaza lub koszyczek nie może sięgać wody , musi być wyżej.

Bułeczki podawać z truskawkami ze śmietaną i posypką z ziarenek lub po prostu z dowolnym sosem .
Jeśli chcecie bułeczki podać z sosem mięsnym lub grzybowym do ciasta nie dodawajcie cukru tylko odrobinę soli.

Smacznego :)


http://www.ziarenkowo.com/

Wiosenne słodkości!

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

7 komentarzy:

  1. moja babcia kiedyś takie robiła nadziewane powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jadło się takie ze śmietana i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wieki nie jadłam tych bułek. Wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to samo: nie jadlam takich buleczek cale lata!
    A bardzo lubie...
    Poprosze!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co , miło wziąć udział w akcji kulinarnej :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger