czwartek, 28 maja 2015

Bułki na parze z truskawkami ze śmietaną i ziarenkami Migdałowy Przylądek



Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych bułeczek na parze z dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek  Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa 
dostępnych  --  -http://www.ziarenkowo.com/ .

Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie.











Składniki :

0,5 kg mąki + troszkę do podsypania 
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
50 g margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru

1 łyżka Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  -   http://www.ziarenkowo.com/

Truskawki ze śmietaną jako dodatek

Wykonanie :

Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać drożdże , 2 łyżki cukru  i około 3 łyżek mąki Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wszystko dobrze wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia. 

Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać resztę ciepłego mleka i cukru.
Jajka rozbić widelcem i dodać do mąki.
Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki.

Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski ciepłą wodę i nakładam na nią miskę z ciastem , wody ma być tyle żeby miska z ciastem jej nie dotykała.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką , wałkujemy na około 1,5 cm , wykrawamy kola np: od szklanki.Wycięte krążki przykrywamy ściereczką i pozostawiam na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy wodę do połowy objętości i zagotowujemy.
Na wierzch nakładamy np: dużą gazę i związujemy wkoło garnka tasiemką lub gumką.
Jeśli macie koszyczek do gotowania na parze to jak najbardziej polecam.
Na gazę lub koszyczek układamy po 4 , 5 bułeczek  przykrywamy pokrywką lub metalową miską.
Gotujemy pod przykryciem około 10 , 12 minut.
 Gaza lub koszyczek nie może sięgać wody , musi być wyżej.

Bułeczki podawać z truskawkami ze śmietaną i posypką z ziarenek lub po prostu z dowolnym sosem .
Jeśli chcecie bułeczki podać z sosem mięsnym lub grzybowym do ciasta nie dodawajcie cukru tylko odrobinę soli.

Smacznego :)


http://www.ziarenkowo.com/

Wiosenne słodkości!

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

7 komentarzy:

  1. moja babcia kiedyś takie robiła nadziewane powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jadło się takie ze śmietana i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wieki nie jadłam tych bułek. Wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z miłą chęcią Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj to samo: nie jadlam takich buleczek cale lata!
    A bardzo lubie...
    Poprosze!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co , miło wziąć udział w akcji kulinarnej :)

      Usuń

Drukuj