stycznia 01, 2015

Francuskie grzebyki

Kochani witam w Nowym Roku :) i zapraszam na francuskie grzebyki z powidłami , pyszne , chrupiące i łatwe w przygotowaniu :) w sam raz dla niespodziewanych gości :)






Składniki :

2 opakowania ciasta francuskiego
1 słoiczek powideł śliwkowych
cukier trzcinowy

Wykonanie :

Ciasto pokroić wzdłuż na szerokość około 5cm i posmarować powidłami.
Zwinąć w rulonik i spłaszczyć, pociąć na kawałki o długości około 9 cm i ponacinać nie do końca .
Każdy kawałek lekko wywinąć żeby był półokrągły .
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.
Piec w temp 180 st na złoty kolor. 
Ciasteczka po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Chociaż słodyczy mam pod dostatkiem, to na taki grzebyk chętnie bym się skusiła :) Uwielbiam ciasto francuskie!!! mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są :) Pamiętam takie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger