stycznia 28, 2015

Faworki staropolskie

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne faworki staropolskie
            Przepis na te pyszności znalazłam w starej książce kulinarnej.
    Faworki są mięciutkie i szybko znikają z talerza :)
                             










 SKŁADNIKI :

450 g mąki
1 szklanka cukru pudru
5 dag masła
8 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
1 łyżka spirytusu

olej do smażenia
cukier puder do posypania 



WYKONANIE :


Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , żółtka cukier waniliowy , cukier puder , śmietanę i spirytus .
Zagnieść ciasto .
Ciasto rozwałkować dość cienko , radełkiem wycinać pasy o szerokości około 3 cm.
Następnie wykrawamy romby o długości około 9 cm , w środku robimy nacięcie około 2cm i jeden bok przekładamy przez dziurkę formując faworka.

Smażyć w dobrze nagrzanym oleju na złoty kolor.
Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)




8 komentarzy:

  1. Mniam, bardzo lubię :)
    Ja zapraszam na paczki z różą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale! Pięknie wysmażone. Idealne

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne!!! Chętnie bym zjadła, bo robić to jakoś nie mam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu faworki uwielbiam :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń