Tarta szpinakowa
Dzisiaj zapraszam na pyszną i prostą w wykonaniu tartę szpinakową.
Jak nam wiadomo szpinak ma dużo właściwości zdrowotnych i witamin
Żle przyrządzony był kiedyś zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :)
Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)
Składnik ina ciasto ;
2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania
4 żółtka
1 łyżeczka soli
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g margaryny
Farsz;
450 g szpinaku siekanego z Frosty
5 jajek
sól, pieprz , czosnek do smaku
1 łyżka mąki
5 jajek
Wykonanie ;
Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.
Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem.
Posiekany szpinak przełożyć do miski , dodać 5 żółtek , mąkę z proszkiem i wymieszać.
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. i podpiec około 15 minut.
Następnie wyjąć ciasto i przełożyć szpinak.
Włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec około 15 minut ( wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej )
Po upieczeniu i ostygnięciu taka tartę podaję z sosem czosnkowym lub majonaezowo - ketchupowym moja rodzinka takie dodatki uwielbia.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz