listopada 17, 2014

Tarta szpinakowa

 Tarta szpinakowa 

Dzisiaj zapraszam na pyszną i prostą w wykonaniu tartę szpinakową.
Jak nam wiadomo szpinak ma dużo właściwości zdrowotnych i witamin
Żle przyrządzony był kiedyś zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :)   
Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)









Składnik ina ciasto ;

 2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania
4 żółtka
1 łyżeczka soli
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g margaryny


Farsz;

450 g szpinaku siekanego z Frosty
5 jajek
sól, pieprz , czosnek do smaku
1 łyżka mąki 
5 jajek

Wykonanie ;


Do miski dodać składniki  na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.
Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.

Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem.
                                                                                                    









Posiekany szpinak przełożyć do miski , dodać 5 żółtek , mąkę z proszkiem i wymieszać.
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. i podpiec około 15 minut.
Następnie wyjąć ciasto i przełożyć szpinak.










Włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec około 15 minut ( wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej )

Po upieczeniu i ostygnięciu taka tartę podaję z sosem czosnkowym lub majonaezowo - ketchupowym moja rodzinka takie dodatki uwielbia.  

                                                    SMACZNEGO :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz