października 24, 2014

Miodownik

Miodownik






SKŁADNIKI NA CIASTO:

230g cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu płynnego
500 g mąki
2 łyżeczki sody
50 g masła
3 jajka
KREM:
1 l mleka
14 łyżek kaszy manny
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
Dodatkowo
1 puszka kajmaku
orzechy lub migdały

Sposób przygotowania





Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki



Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części.



3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki.



Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut .



wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować



w drugiej połowie rozmieszać kaszę ,



do gotującego mleka wlewać kaszę i energicznie mieszać , chwilę pogotować aż zgęstnieje



masę ostudzić , utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym



Placki smarujemy gotową masą i przykrywamy następnym.



Wierzch także smarujemy masą z kaszy manny , następnie , smarujemy delikatnie kajmakiem i posypujemy orzechami lub migdałami .

Rady

Na orzechach lub migdałach można zrobić esy floresy z czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz