Miodownik
SKŁADNIKI NA CIASTO:
230g cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu płynnego
500 g mąki
2 łyżeczki sody
50 g masła
3 jajka
KREM:
1 l mleka
14 łyżek kaszy manny
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
Dodatkowo
1 puszka kajmaku
orzechy lub migdały
Sposób przygotowania
Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki
Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części.
3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki.
Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut .
wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować
w drugiej połowie rozmieszać kaszę ,
do gotującego mleka wlewać kaszę i energicznie mieszać , chwilę pogotować aż zgęstnieje
masę ostudzić , utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym
Placki smarujemy gotową masą i przykrywamy następnym.
Wierzch także smarujemy masą z kaszy manny , następnie , smarujemy delikatnie kajmakiem i posypujemy orzechami lub migdałami .
Rady
Na orzechach lub migdałach można zrobić esy floresy z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz