Witajcie :) nie macie pomysłu na obiad? mam dzisiaj dla Was kolejną szybką propozycję. Krokiety nadziewane farszem z szynki z beczki firmy Duda, selerem naciowym i pieczarkami. Obtoczone w chrupiącej panierce.
Krokiety są proste i pyszne, z dodatkiem barszczu smakują wyśmienicie..
Najważniejsze że nie potrzeba do nich dużo produktów.
Składniki:
200 g Szynki z beczki Duda
1 dużą cebule
4 duże pieczarki
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
tyle plasterków sera ile planujecie zrobić krokietów
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy, seler myjemy, warzywa kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę z selerem naciowym i pokrojonymi w kostkę pieczarkami, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajka,sól,olej i mąkę mieszamy mikserem na gładką masę.
Odstawiamy na około 5 minut. Patelnię do naleśników delikatnie smarujemy olejem, wlewamy po chochelce ciasta, smażymy na rumiano z obydwu stron.
Na każdy naleśnik nakładamy plasterek sera żółtego i 2 łyżki farszu. Zwijamy krokiety.
Każdy krokiet maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują z ketchupem i barszczem.
Smacznego:)
Widzisz a ja myślałam co na obiad zrobić.
OdpowiedzUsuń