Dzień dobry :)
Mam dla Was propozycję pysznej sycącej zupy, krupnik.
Na jesienne chłody, po ciężkim dniu pracy będzie w sam raz.
Zupę ugotowałam na przepysznej kiełbasie wiejskiej Cedrob.
Zapraszam i polecam :)
2 długie pętka kiełbasy wiejskiej z Kurnej półki
100 g kaszy jęczmiennej
pęczek włoszczyzny do zupy
2 małe marchewki
kawałek pora
4 duże ziemniaki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz lub domowa wegeta do smaku
100 ml słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Warzywa obieramy i myjemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, przekładamy do garnka.
Następnie dodajemy włoszczyznę i marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki.
Zalewamy wodą tak około 2, 2,5 litra.
Gdy woda się zagotuje dodajemy domową wegetę lub sól.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i opłukaną kaszę.Gotujemy co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i kasza będą all dente.Gęstość zupy zależy od waszego upodobania można dodać więcej wody.
Gotową zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i posiekaną pietruszkę. Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz