Dzień dobry :)
Mam dzisiaj dla Was przepis na szybki keks z bakaliami Helio i masą krówkową. Pyszny i prosty w wykonaniu.
Z podanej porcji wyszły mi dwie malutkie blaszki keksowe,
Wy możecie upiec w jednej dużej.
Wy możecie upiec w jednej dużej.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
120 g cukru
1 cukier waniliowy
150 g miękkiego masła
100 g kwaśnej śmietany
3 jajka
1 kopiasta łyżka masy krówkowej-kajmakowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mieszanki keksowej Helio
2 tabliczki czekolady mlecznej
4 łyżki mleka
2 blaszki keksowe o wymiarach: 24/10 cm
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i miękkim masłem na gładki krem, następnie dodajemy śmietanę i kajmak.
Ciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy bakalie i jeszcze raz krótko mieszamy.Blaszki smarujemy masłem, ciasto dzielimy na pół i przekładamy równomiernie rozprowadzając w blaszkach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 35 minut.
Do rondelka wlewamy mleko dodajemy czekoladę i rozpuszczamy.
Polewamy obydwa ciasta, dekorujemy białą czekoladą Helio i kwiatuszkami cukrowymi.Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego:)
Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńJaki on sliczny! i ta czekolada yum!
OdpowiedzUsuńCudowny! <3 Od samego patrzenia pracują mi kubki smakowe :D Serdecznie pozdrawiam Joasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu i również pozdrawiam :)
UsuńJak on się cudownie prezentuje!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Lubię keks z bakaliami, ale dawno go nie robiłam.
OdpowiedzUsuń