Dzień dobry:)
Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno wietrznie i deszczowo.
Na taką pogodę polecam gorącą herbatę z imbirem i pyszne ciasto korzenne z dodatkiem suszonych czereśni i jabłek.
Proste i szybkie w przygotowaniu.
Proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
1,5 szklanki startej marchewki na średnich oczkach tarki
1duże jabłko starte na tarce
4 jabłka pokrojone w kostkę
5 jajek
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody
1 tabliczka czekolady mlecznej Milka
3 łyżki słodkiej śmietanki
3 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta
blaszka o wymiarach: 26/36 cm
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem.
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, przyprawą i cynamonem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, dodajemy startą marchewkę,starte jabłko, suszone czereśnie i jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy resztę jabłek pokrojonych w kostkę, delikatnie wciskamy w ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Upieczone ciasto przekładamy na kratkę. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Asiu takie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńIza znikło w mig 😊
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam podobnego ciasta ale chciałam coś upiec na dniach .Zastanawiałam sie nad upieczeniem po prostu piernika ale wydaje mi sie, że zmienię zdanie i przygotuję własnie takie korzenne ciasto.
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy o wiele bardziej wolę tego typu ciasta niż ciasta przekładane kremem. Ciasto dłużej będzie świeże ( a drugiego dnia po upieczeniu nabiera o wiele lepszego aromatu).
A jednoczesnie nie są takie przesłodzone jak te kremowe.