Dzień dobry :)
Zapraszam dzisiaj na pyszne i mięciutkie rogaliki z masą makową.
Do popołudniowej kawki będą w sam raz :)
Składniki:
około 500 g mąki tortowej
1 szklanka mleka (200 ml)
80 g cukru
100 ml oleju
2 jajka
25 g drożdży
1 cukier waniliowy
około 500 g gotowej masy makowej np: Helio
Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, około 1/2 szklanki mąki, kruszymy drożdże i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy olej, roztrzepane jajka i resztę mąki.Wyrabiamy elastyczne ciasto tak około 8 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i jeszcze raz przerabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 5 mm, od talerza wykrawamy koło i dzielimy je na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę masy makowej, od grubszej strony zwijamy rogalika, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni, pieczemy na złoty kolor tak około 14 minut.
Upieczone rogaliki układamy na kratce do przestygnięcia.
Gotowe rogaliki można polukrować, polać polewą lu czekoladą.
Smacznego :)
Asiu rogaliki wyglądają przepysznie ❤
OdpowiedzUsuńSmaczne rogaliki,wyglądają jak malowane :-)
OdpowiedzUsuńCudowne i bardzo apetyczne rogaliki :) Pycha! <3
OdpowiedzUsuńKażdy skusi się na takiego rogalik. Mniam
OdpowiedzUsuń