grudnia 02, 2019

Rogaliki z makiem


Dzień dobry :)
Zapraszam dzisiaj na pyszne i mięciutkie rogaliki z masą makową.
Do popołudniowej kawki będą w sam raz :)


Składniki:

około 500 g mąki tortowej
1 szklanka mleka (200 ml)
80 g cukru
100 ml oleju
2 jajka
25 g drożdży
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, około 1/2 szklanki mąki, kruszymy drożdże i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy olej, roztrzepane jajka i resztę mąki.Wyrabiamy elastyczne ciasto tak około 8 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i jeszcze raz przerabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 5 mm, od talerza wykrawamy koło i dzielimy je na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę masy makowej, od grubszej strony zwijamy rogalika, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni, pieczemy na złoty kolor tak około 14 minut.
Upieczone rogaliki układamy na kratce do przestygnięcia.
Gotowe rogaliki można polukrować, polać polewą lu czekoladą.
Smacznego :)


 



    

4 komentarze:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (2) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (19) Brześć (12) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (20) Ciasta (179) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (61) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (110) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (82) Dania obiadowe (244) Desery (25) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (7) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (33) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (24) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (46) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (42) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (13) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (27) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (29) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger