Dzień dobry :)
Mam dla Was pyszne i szybkie ciasto bez użycia miksera, można je wymieszać łopatką lub łyżką. Proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Zaletą tego ciasta jet przede wszystkim to że możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Idealne dla niespodziewanych gości bo szybko je przygotujecie.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
około 70 dag śliwek węgierek
kruszonka:
1szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta cukru waniliowego
100 g masła
szczypta proszku do pieczenia
blaszka o wymiarach: 30/25cm
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto ma być gładkie bez grudek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy przecięte na pół śliwki brzuszkiem do ciasta.
Dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta i nie powstanie zakalec. Masło zagniatamy z cukrem, mąką,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na kruszonkę.
Następnie posypujemy po śliwkach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 45 minut,każdy piekarnik piecze inaczej więc ten czas należy kontrolować, po prostu sprawdzić patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką.
Upieczone i przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Życzę smacznego:)
Och, jak ja lubię takie szybkie ciasta z owocami:)
OdpowiedzUsuńPolecam 🙂
UsuńAle pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję🙂
OdpowiedzUsuń