Dzień dobry kochani :)
Dzisiaj mam dla Was pyszną i lekką galaretkę z kurczaka z groszkiem i kukurydzą. Prosta w wykonaniu idealna na imprezy.
Można taką galaretkę przygotować również z resztek rosołu i mięsa które nam zostało z poprzedniego dnia. Zapraszam :)
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
3 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pieprz do smaku
listek laurowy
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego
100 g żelatyny na 2 l wywaru
1 puszka kukurydzy Ogród Polo-market
1puszka groszku Ogród Polo-market
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy,przekładamy do garnka.
Warzywa obieramy, myjemy i również wkładamy do garnka.
Zalewamy wszystko zimną wodą tak około 3 cm ponad mięso.
Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.Jeśli wywar za szybko odparuje można dolać więcej wody.
Gdy woda się zagotuje można dodać troszkę soli.
Całość gotujemy tak długo aż mięso będzie się rozpadać, swobodnie odchodzić od kości.
Do miski przekładamy mięso i warzywa.
Wywar przecedzamy przez sitko,ma być 2 litry, ( 50 g żelatyny na 1 l wywaru), przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy żelatynę i mieszamy aż dobrze się rozpuści.Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Mięso obieramy ze skóry, następnie drobno kroimy.
Do miseczek lub foremek przygotowanych na galaretkę wkładamy po łyżce kukurydzy, groszku, i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Na warzywach układamy warstwę mięsa tak około 1,2 cm. Zalewamy wszystko ciepłym wywarem i odstawiamy w zimne miejsce na około 2 godziny.
Zastygniętą galaretkę wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny, myy, mniam.Podajemy z pieczywem.
Życzę smacznego:)
Ze względu na kolagen ortopeda zalecił mi jadanie galaret. Twoja wygląda wspaniale, aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńmniam! lubimy!!!
OdpowiedzUsuń