https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 23, 2017

Bawarski krem czekoladowy z ciasteczkami i pistacjami


Witajcie :)

Na osłodę początku nowego tygodnia zapraszam na pyszny krem bawarski. Krem bawarski jest mimo swojej nazwy wynalazkiem francuskim.Od przeszło dwustu lata rozwoju sztuki kulinarnej jako jedyny najlepszy  spośród tysięcy innych klasycznych kremów deserowych. Do deseru użyłam ciasteczek firmy BRZEŚĆ. Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową- klik.
Zapraszam również do wypróbowania wyśmienitych orzeszków pistacjowych HELIO .Orzechy pistacjowe, których hinduska nazwa oznacza „śmiejące się orzechy”, to owoce długowiecznego drzewa pistacji właściwej, dorastającego do 10 m wysokości. Roślina ta pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej, gdzie znana jest już od co najmniej 2000 lat. W warunkach naturalnych rośnie głównie na dużych wysokościach w Syrii, Palestynie, Persji, Iranie i Afganistanie, a owoce dzikich drzew są ważnym źródłem pożywienia dla wędrujących po tych terenach nomadów. Mimo że zewnętrzna okrywa owocu jest mięsista, jego jadalną część stanowi tylko  zielone nasienie znajdujące się w środku łupiny. U dojrzałych owoców łupina najczęściej pęka, co ułatwia wydobycie apetycznego orzeszka.




Składniki :

250 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
50 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
250 l śmietany kremówki
150 g czekolady mlecznej Milka





Wykonanie : 

Laskę wanilii rozciąć i zagotować w mleku razem z czekoladą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W dużej misce rozmieszać żółtka z cukrem, wlewać stopniowo do gorącego mleka,następnie dodać napęczniałą żelatynę. Masę wstawić do zimnej wody z lodem i mieszać aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie mieszając na niskich obrotach dodawać zimną masę czekoladową. Dno pucharków wyłożyć ciasteczkami, do szprycki przełożyć krem i zapełnić nimi pucharki. Odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować ciasteczkiem i pistacjami. 
Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pyszności Asiu. Krem bardzo fajny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kremik to ja chętnie i o każdej porze zjem :) Przepysznie wygląda Joasiu, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie musi smakować, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis na krem, tak jeszcze nie robiłam. Efekt aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger