Witajcie :)
Na osłodę początku nowego tygodnia zapraszam na pyszny krem bawarski. Krem bawarski jest mimo swojej nazwy wynalazkiem francuskim.Od przeszło dwustu lata rozwoju sztuki kulinarnej jako jedyny najlepszy spośród tysięcy innych klasycznych kremów deserowych. Do deseru użyłam ciasteczek firmy BRZEŚĆ. Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową- klik.
Zapraszam również do wypróbowania wyśmienitych orzeszków pistacjowych HELIO .Orzechy pistacjowe, których hinduska nazwa oznacza „śmiejące się
orzechy”, to owoce długowiecznego drzewa pistacji właściwej,
dorastającego do 10 m wysokości. Roślina ta pochodzi z pogranicza Azji
Środkowej i Azji Mniejszej, gdzie znana jest już od co najmniej 2000
lat. W warunkach naturalnych rośnie głównie na dużych wysokościach w
Syrii, Palestynie, Persji, Iranie i Afganistanie, a owoce dzikich drzew
są ważnym źródłem pożywienia dla wędrujących po tych terenach nomadów.
Mimo że zewnętrzna okrywa owocu jest mięsista, jego jadalną część
stanowi tylko zielone nasienie znajdujące się w środku łupiny. U
dojrzałych owoców łupina najczęściej pęka, co ułatwia wydobycie
apetycznego orzeszka.
Składniki :
250 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
50 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
250 l śmietany kremówki
150 g czekolady mlecznej Milka
Wykonanie :
Laskę wanilii rozciąć i zagotować w mleku razem z czekoladą. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W dużej misce rozmieszać żółtka z cukrem, wlewać stopniowo do gorącego mleka,następnie dodać napęczniałą żelatynę. Masę wstawić do zimnej wody z lodem i mieszać aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie mieszając na niskich obrotach dodawać zimną masę czekoladową. Dno pucharków wyłożyć ciasteczkami, do szprycki przełożyć krem i zapełnić nimi pucharki. Odstawić do zastygnięcia. Następnie udekorować ciasteczkiem i pistacjami.
Smacznego :)
Uwielbiam takie pyszności Asiu. Krem bardzo fajny. :)
OdpowiedzUsuńTaki kremik to ja chętnie i o każdej porze zjem :) Przepysznie wygląda Joasiu, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńPysznie musi smakować, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJoasiu poproszę o jeden pucharek.
OdpowiedzUsuńPyszny deser :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na krem, tak jeszcze nie robiłam. Efekt aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń