września 09, 2017

Dżem z dyni i nektarynek.




Witajcie:)

Zaczął się sezon dyniowy, więc pora na przetwory. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego dżemu z dyni i nektarynek. Taki dżemik wyśmienicie smakuje z sucharkami i rodzynkami firmy MAMUT.
Zapraszam :)


SKŁADNIKI :

1,5 kg obranej dyni
0,5 kg dojrzałych nektarynek
1 cukier waniliowy
sok z jednej dużej cytryny
1/2 do 3/4 szklanki cukru lub do smaku
1 dżemix ale nie koniecznie

dodatek do dżemu Suchary z rodzynkami 


WYKONANIE :

Obrana dynię i umyte nektarynki kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło dynię i nektarynki, gotujemy aż zmięknie.Odcedzamy nadmiar płynu pozostawiając tak około szklankę. Wszystko miksujemy, następnie przekładamy do garnka z nieprzywieralną powłoką, dodajemy cukier ( zależy od słodkości nektarynek 1/2 do 3/4 szklanki) i cukier waniliowy, smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając tak około 15  minut. Jeśli chcecie aby Wasz dżem był bardziej gęsty można wtedy dodać 1 opakowanie dżemixsu i chwilkę pogotować. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, przekładamy dżem. Dobrze zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką następnie wkładamy słoiczki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Wtedy mamy pewność że słoiczki się nie zepsują.
 Przechowujemy w chłodnym miejscu :)
Smacznego :)

 
    
 

6 komentarzy:

  1. O jej, nigdy nie jadlam jeszcze dżemu z dyni, koniecznie będe musiała spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od samego patrzenia ślinka leci :) Pyszny dżemik Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dżemy z dyni i cieszę się, ze już się pokazały dynie :)

    OdpowiedzUsuń