wtorek, 18 kwietnia 2017

Sernik kremowy ze skórką pomarańczową.


Święta i po świętach pewnie jesteście przejedzeni ale na kawałeczek serniczka ze skórką pomarańczową Helio myślę że się skusicie. Sernik podałam na przepięknym talerzyku z Galerii Cuda Świata ( antyki ) , zapraszam Was również do obejrzenia cudeniek jakie tam mają :)



1kg i 20 dag sera białego  chudego 3 krotnie mielonego
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
8  jajek
2 budynie waniliowe
500 ml kremówki 30 %
1 duży wagonik herbatników Petit Bure kakaowych
100 g miękkiego masła


50 g skórki pomarańczowej Helio


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie spód wykładamy herbatnikami.
Do miski przekładamy trzy krotnie zmielony ser, następnie dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i budynie, dobrze ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na gęsto. Partiami na przemian dodajemy raz białka raz śmietanę, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową i również delikatnie mieszamy. Ser przekładamy na herbatniki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Upieczony sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach.
Zimny sernik można polać polewą lub polukrować.
Życzę smacznego :) 
Asia.




13 komentarzy:

  1. Sernika nigdy nie odmówię, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki i nigdy nie mam ich dosyć :) Twój serniczek wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki a Twój wygląda bardzo apetycznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny i bardzo apetyczny serniczek! :) Wygląda bajecznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię serniczki.Twój wygląda bardzo pienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekł się pięknie i nic nie opadł. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń