marca 27, 2017

Babka marmurkowa z mieszanką keksową Helio.




W ramach świątecznej współpracy z Helio mam dzisiaj dla Was pyszną babkę marmurkowa z mieszanką keksową Helio . Babka jest pyszna, delikatna i lekko wilgotna coś podobnego do zebry.
Może taką upieczecie w tym roku na święta ? polecam :)






2,5 szklanki mąki tortowej typ 550
1 szklanka cukru
1 cukier z wanilią
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka napoju gazowanego może być woda mineralna
1 szklanka mieszanki keksowej Helio
2 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do oprószenia ciasta

blaszka o wymiarach 25/33




Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej , napój gazowany lub wodę  mineralną. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mieszankę keksową i również mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy dwie łyżki kakao i dwie łyżki mleka, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na przemian układamy łyżką porcje ciasta raz jasne raz ciemne. Ciasto pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Możecie je polukrować lub polać polewą czekoladową.
Życzę smacznego :)
Asia.



 

12 komentarzy:

  1. Baba wygląda bardzo apetycznie. Ładnie wyrosła. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie i na pewno tak smakuje :-) Pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka prezentuje się wspaniale i niezwykle smakowicie, a dekoracja jak zawsze zachwyca <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł z babką marmurkową jako keks. Pozdrawiam Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawie wygląda to ciacho....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczna babka, lubię takie marmurkowe wzorki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale babeczka! Jak marzenie Wyglada mega puszyście i apetycznie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń