grudnia 08, 2016

Cebulaczki - bułeczki z duszoną cebulką.


Witajcie :) od kilku dni chodziły za mną cebulaczki, no i w końcu dzisiaj zrobiłam.
Cebulaczki to pyszne bułeczki z duszoną cebulką i żółtym serem . Do ciasta użyłam mąki Młynomag.
Bułeczki można jeść z ketchupem , najlepiej smakuje z FolWarkiem.
Zapraszam :) 


Składniki :

3 i 3/4 mąki pszennej luksusowej Młynomag
2 łyżeczki sol
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
25  g świeżych drożdży

4 duże cebule
sól, pieprz do smaku
szczypta suszonej bazylii
2 łyżki masła
1/2 szklanki startego żółtego sera

Wykonanie :

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać 4 łyżki mąki dobrze wymieszać i odstawić do podrośnięcia. 
Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, olej i rozczyn, zagnieść ciasto nie może kleić się do rąk.Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Cebulę obrać umyć i pokroić w drobne piórka, na patelni rozpuścić masło, przełożyć cebulę, oprószyć solą, bazylią i pieprzem do smaku, dusić aż cebulą zmięknie.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę  jeszcze raz zagnieść  i podzielić na kilka części w zależności ile chcecie bułeczek, małych czy dużych mi wyszło 5.Z każdego kawałka formujemy kulę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w każdym placuszku spodem kubka robimy wgłębienie i wypełniamy 2 lub 3 łyżkami cebuli.Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor około 25 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy blaszkę i posypujemy żółtym serem.
 Pieczemy aż ser się rozpuści.
Smacznego :) 















 

5 komentarzy:

  1. Przepyszne cebulaczki z moim ulubionym ketchupem ;) Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. Robiłam niedawno, tylko, że bez sera :) Pyszne bułeczki zrobiłaś Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie cebularze kojarzą nam się z czasami studenckimi, bardzo często je wtedy jadłyśmy (oczywiście kupowałyśmy) - ach zjadłoby się takie domowe :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka :) nie jadłam całe wieki, muszę kiedy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń