sierpnia 15, 2016

Lazania z sosem gulaszowym Pamapol.


Witajcie :) Zostałam zaproszona przez firmę PAMAPOL do wspólnej zabawy jak wykorzystać gotowe dania ze słoika do przygotowania szybkiego, pysznego i nietypowego dania. Ja mam dzisiaj propozycję wykorzystania pysznego sosu gulaszowego w lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:)
Zapraszam do wypróbowania:)


Składniki:

1 słoik Gulaszu firmy Pamapol
1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera np: Gouda
1,5 szklanki przegotowanej wody
1 opakowanie płatów lazanii 400 g 

sos beszamelowy:

1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 szklanki zimnego  mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Sos gulaszowy rozrabiamy z 1,5 szklanki wody, mięso z sosu rozdrabniamy widelcem, wszystko dobrze mieszamy.
W garnuszku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i lekko ją podsmażamy, następnie energicznie mieszając wlewamy zimne mleko,gotujemy aż zgęstnieje.Na końcu przyprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą chili, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy płatami lazanii, następnie wylewamy troszkę sosu tak aby dobrze pokrył makaron, warstwę sosu pokrywamy sosem beszamelowym, następnie przykrywamy płatami lazanii i tak do wykończenia składników, wierzch posypujemy parmezanem.Pamiętajmy że ostatnia warstwa makaronu ma być pokryta sosem bo inaczej nam się nie upiecze. Naczynie przykrywamy folią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Ja swoją lazanię podaję polaną  sosem czosnkowy, tak lubi moja rodzina.
Smacznego:)  
Wszystkich zainteresowanych produktami firmy PAMAPOL 
Zapraszam na stronę internetową http://www.pamapol.pl/.

 

 

5 komentarzy:

  1. mmmm, jakie apetyczne jedzonko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności Joasiu :)Nie odeszła bym od stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad w jedną chwilę :)
    Pomysłowa lazania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boska lasagne ! W sam raz takie treściwe danie na tę wstrętną pogodę :}

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger