Witajcie :) Zostałam zaproszona przez firmę PAMAPOL do wspólnej zabawy jak wykorzystać gotowe dania ze słoika do przygotowania szybkiego, pysznego i nietypowego dania. Ja mam dzisiaj propozycję wykorzystania pysznego sosu gulaszowego w lazanii.Powiem Wam że wyszła pyszna. Dla zapracowanych taka wersja dania jest w sam raz:)
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
1 słoik Gulaszu firmy Pamapol
1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera np: Gouda
1,5 szklanki przegotowanej wody
1 opakowanie płatów lazanii 400 g
sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 szklanki zimnego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Sos gulaszowy rozrabiamy z 1,5 szklanki wody, mięso z sosu rozdrabniamy widelcem, wszystko dobrze mieszamy.
W garnuszku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i lekko ją podsmażamy, następnie energicznie mieszając wlewamy zimne mleko,gotujemy aż zgęstnieje.Na końcu przyprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą chili, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy płatami lazanii, następnie wylewamy troszkę sosu tak aby dobrze pokrył makaron, warstwę sosu pokrywamy sosem beszamelowym, następnie przykrywamy płatami lazanii i tak do wykończenia składników, wierzch posypujemy parmezanem.Pamiętajmy że ostatnia warstwa makaronu ma być pokryta sosem bo inaczej nam się nie upiecze. Naczynie przykrywamy folią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Ja swoją lazanię podaję polaną sosem czosnkowy, tak lubi moja rodzina.
Smacznego:)
Wszystkich zainteresowanych produktami firmy PAMAPOL
Zapraszam na stronę internetową http://www.pamapol.pl/.
mmmm, jakie apetyczne jedzonko ! :)
OdpowiedzUsuńPyszności Joasiu :)Nie odeszła bym od stołu :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńObiad w jedną chwilę :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa lazania :)
Boska lasagne ! W sam raz takie treściwe danie na tę wstrętną pogodę :}
OdpowiedzUsuń