czerwca 20, 2016

Zupa krem z marchewki z parmezanem i groszkiem ptysiowym.



 Witajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszną zupkę krem z marchewki z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć które mam przyjemność testować, bardzo polecam bo są pyszne :)



Składniki :

1,1/2 bulionu warzywnego
1/2 kg marchwi
1 cebula
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki masła
3 ziemniaki
pieprz,szczypta chili, sól ewentualnie domowa vegeta
1 duży ząbek czosnku 
1/2 szklanki startego parmezanu

Wykonanie :

Marchew i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać marchewkę i starte ziemniaki.Wszystko razem dusić przez chwilę.Następnie wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.Na końcu przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, ja kremy lubię lekko ostrawe.Całą zupę zmiksować, następnie dodać śmietankę wymieszaną z łyżką mąki kukurydzianej i dobrze wymieszać z zupą,  na końcu dodać  parmezan.Podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego:) 

  

11 komentarzy:

  1. Ale fajna zupka. Aż zrobiłam się głodna :) Uwielbiam zupy z podsmażanymi i duszonymi warzywami. Nadają im fajnego smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię groszek ptysiowy i zupy kremy ;) Fajny pomysł.Pozdrawiam serdecznie Joasiu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu pyszna zupka :-) uwielbiam kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka bardzo apetyczna. A groszek BRZEŚĆ też znam i uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń