wtorek, 5 kwietnia 2016

Wiosenne Fale Dunaju.





Witajcie :) dzisiaj pięknie i słonecznie więc zapraszam Was na pyszne wiosenne Fale Dunaju.Przepis znalazłam w Przepisach margaryny Kasi.
Ciasto jest proste w przygotowaniu i zawsze się udaje :) wystarczy kilka składników i dowolne owoce no i mam już pyszne ciasto :)Do ciasta użyłam mąki tortowej Młynomag
Zapraszam do wypróbowania :)



 Składniki :

4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 kopiaste szklanki mąki tortowej Młynomag 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny Kasi roztopionej
na czubek wykałaczki barwnika niebieskiego

3 jabłka

600 ml mleka
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki pszennej 
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru 

1 mleczna czekolada

Forma o wymiarach 30/26

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać  roztopioną letnią margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na pół , jasne ciasto wlać do formy, do drugiej połowy ciasta dodać na czubek wykałaczki niebieskiego barwnika i wymieszać, wyłożyć na ciasto jasne.Jabłka obrać wydrążyć pestki i pokroić na ćwiarteczki. Powtykać delikatnie w ciasto niebieskie.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

 

  Do garnka wlać połowę mleka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budynie, mąkę,  jajko, cukier i cukier waniliowy, wlać do gotującego mleka.Gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem.
Wyłożyć na zimne ciasto, na wierzch zetrzeć czekoladę.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)

 

17 komentarzy: