Witajcie :) za oknem zima, u nas prószy śnieżek :) postanowiłam dzisiaj przygotować pyszny rozgrzewający gulasz z indyka. Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu.
Gulasz można podać z makaronem, kaszą lub ziemniakami.Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
około 1 kg piersi z indyka
1 duża cebula
domowa vegeta do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy Kurczak złocisty od Skworcu
1 łyżka Bazylii suszonej od Skworcu
1 l bulionu z kurczaka ( może być rosół z poprzedniego dnia )
3 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
szczypta chili
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie :
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w grubszą kostkę.Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W głębokim rondlu rozpuścić masło, dodać mięso, cebulę i przyprawy, wymieszać, podsmażać około 15 minut na małym ogniu.Następnie wlać bulion i dusić pod przykryciem aż mięso zmięknie.W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do wywaru, gotować aż zgęstnieje i powstanie sos.Jeśli chcecie gęściejszy dodajcie odrobinę więcej mąki ziemniaczanej jeśli rzadszy dolejcie wody lub bulionu.Doprawić do smaku solą lub pieprzem.
Smacznego:)
stycznia 18, 2016
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Wspaniale wyglada.
OdpowiedzUsuńPycha. Bardzo lubię takie sosiki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńTaki gulasz by mi się dziś przydał :) Pyszny !
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulinko :)
UsuńNa zimowe obiadki, najlepszy gulasz :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam takie sosy. Najbardziej smakują mi z kaszą :))
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to, jak go przyprawiłaś. Od czego on ma taki fajny ciemny kolor? :))
Dziękuję Aga :) ja dodaję zawsze do sosów paprykę i przyprawy do mięsa , mi zawsze wychodzą takie brązowe :)
OdpowiedzUsuń