Przyznam się że jej nie znałam bo u nas jest mało dostępna . Postanowiłam zaraz ją wypróbować i upiec bułeczki . Mąkę owsianą wymieszałam z mąką pszenna , powiem Wam że wyszły bardzo mięciutkie i takie kruche . Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
2 szklanki mąki owsianej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
250 ml letniej wody
5 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie :
Do miski przesiać obydwie mąki , w środek wlać połowę wody , wsypać drożdże , łyżeczkę cukru i lekko wymieszać w środku na konsystencję gęstej śmietany , przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia .
Gdy rozczyn ruszy wlać resztę wody , dodać sól i oliwę , z brzegów miski zgarnąć mąkę i wyrobić ciasto . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować bułeczkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć bułeczki i przykryć ściereczką tak na około 15 minut , aby podrosły . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor .
Ja przed pieczeniem posypałam bułeczki nasionami chia , ale nie jest to konieczne .
Smacznego :)
Piękne bułeczki. Mają śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ci bułeczki wyszły :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, uwielbiam domowe pieczywo, jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPycha !
OdpowiedzUsuńJakie kształtne :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :D
OdpowiedzUsuń