września 15, 2015

Szarlotka z bezą .

Moje pociechy wróciły dzisiaj ze szkoły i zażyczyły sobie szarlotkę z bezą .
No i oczywiście musiałam upiec i pokroić jeszcze ciepłą :)
Chętnych zapraszam do degustacji :)
               Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/





Składniki :

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 jajka 
1 żółtko
1 kostka masła

7 miękkich jabłek
1 łyżka cynamonu 
1 cukier waniliowy

Beza :

6 białek
1 kopiasta szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka soku z cytryny  

Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę z proszkiem  , cukier , cukier waniliowy , miękkie masło , jajka i wymieszać mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.
 
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia , będzie Wam się ją potem lepiej wyciągało.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki tworząc w koło rant.

Jabłka , brać , umyć i zetrzeć na plasterki .
Posypać odrobiną cukru , jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba , cukrem waniliowym i cynamonem , odstawić na kilka minut.
Następnie odcisnąć z soku.

Spód tarty posmarować 2, 3 łyżkami powideł.Następnie wyłożyć jabłka .


Piec w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut ciasto ma być złociste.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Pianę wyłożyć na jabłka i jeszcze raz ciasto włożyć do piekarnika , ale temperaturę zmniejszamy do 150 stopni , pieczemy tak około 20 minut. Nie lubię podawać temperatury pieczenia bo wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej. Beza mam mieć rumiany kolor.


Po przestygnięciu lekko posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

http://www.porcelanabogucice.pl/  

 

12 komentarzy:

  1. Smakowita! Nie mogę się teraz oprzeć żadnemu ciastu z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym kawałeczek twojej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszjie wygląda ;) Ale Twoje dzieci mają z Toba dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) jak się kocha to się dogadza :)

      Usuń
  4. Ależ kusisz ! Bardzo lubię szarlotki z bezą na wierzchu! Ale bym teraz uszczknęła kawałek takiego ciacha :}

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger