poniedziałek, 4 maja 2015

Racuszki na kefirze z prażonymi ziarenkami

                       Witajcie :)
Dzisiaj miałam ochotę na racuszki i postanowiłam dla odmiany przygotować  je na kefirze , dodałam do nich przepyszne chrupiące ziarenka Migdałowy przylądek z  ZIARENKOWA . Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować wyśmienitych ziarenek to podaję link gdzie można je kupić  http://www.ziarenkowo.com/
                Zapraszam :)




 Składniki :
390 g kefiru naturalnego Bakoma
2 szklanki mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki ziarenek   Migdałowy przylądek plus do posypania
1 łyżka spirytusu


Do polania racuszków :

400 g śmietany kwaśnej
1 mały jogurt jagodowy
1 cukier waniliowy
cukier do smaku

Wykonanie :

Do miski wlać kefir naturalny , dodać cukier, cukier waniliowy , spirytus i żółtka.
Wszystko wymieszać , następnie dodajemy  , ziarenka ,mąkę kukurydzianą i zwykłą wymieszaną z proszkiem ,  wszystkie składniki mieszamy
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.



Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. 




Śmietanę mieszamy z jogurtem , cukrem i cukrem waniliowym, polewamy racuszki i posypujemy ziarenkami.

Smacznego:)



Wiosenne słodkości!

14 komentarzy: