Dzisiaj miałam ochotę na racuszki i postanowiłam dla odmiany przygotować je na kefirze , dodałam do nich przepyszne chrupiące ziarenka Migdałowy przylądek z ZIARENKOWA . Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować wyśmienitych ziarenek to podaję link gdzie można je kupić http://www.ziarenkowo.com/
Zapraszam :)
Składniki :
390 g kefiru naturalnego Bakoma
2 szklanki mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki ziarenek Migdałowy przylądek plus do posypania
1 łyżka spirytusu
Do polania racuszków :
400 g śmietany kwaśnej
1 mały jogurt jagodowy
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
Wykonanie :
Do miski wlać kefir naturalny , dodać cukier, cukier waniliowy , spirytus i żółtka.
Wszystko wymieszać , następnie dodajemy , ziarenka ,mąkę kukurydzianą i zwykłą wymieszaną z proszkiem , wszystkie składniki mieszamy
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Śmietanę mieszamy z jogurtem , cukrem i cukrem waniliowym, polewamy racuszki i posypujemy ziarenkami.
Smacznego:)
też robię racuchy na kefirze :) z tymi ziarenkami super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńmniam, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa pewno smaczne, bardzo lubię takie racuszki
OdpowiedzUsuńDziękuję Majeczko :)
UsuńPyszności, oj dawno nie robiłam takich racuszków :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko też dawno nie robiłam i wczoraj coś mnie naszło :)
UsuńBardzo smaczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają, bardzo lubimy takie racuchy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i puszyste!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
OdpowiedzUsuń